Fransa Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Fransa, ana kara toprakları Batı Avrupa’da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir.
Kıta Fransası, güneyde Akdeniz’den kuzeyde Manş Denizi ve Kuzey Denizi’ne, doğuda Ren Nehri’nden batıda Atlas Okyanusu’na kadar yayılan topraklarda yer alır. Fransızlar, ülkelerini topraklarının biçiminden ötürü Altıgen olarak adlandırırlar.
Fransa, yönetimde yarı-başkanlık sisteminin uygulandığı üniter bir devlettir. Ülkenin başlıca ilke ve ülküleri İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’nde açıklanmıştır.
Dünya sıralamasında 6. sırada bulunan nominal gayrisafi yurtiçi hasılası ve 8. sırada yer alan satın alma gücü paritesi ile ileri bir ekonomiye sahiptir ve gelişmiş ülkeler sınıfında yer almaktadır.
İş gezileri için gelenler dâhil, ülkede yirmi dört saatten az kalanlar hariç tutulmak üzere, yıllık olarak ağırladığı yaklaşık 82 milyon turistle Fransa, dünyada en çok ziyaret edilen ülkedir.
Fransa, Avrupa Birliği adlı siyasi ve ekonomik örgütlenmenin kurucu üyelerinden biridir ve birlik üyesi ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülke, bunun yanında Birleşmiş Milletler’in de kurucu üyelerinden, Frankofon’un, G8 Zirveleri’nin, Latin Birliği’nin ve NATO’nun da katılımcılarındandır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden biridir. 360 etkin savaş başlığı ve 59 nükleer santraliyle önemli bir nükleer güçtür.
Fransa Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Fransa, çifte vataşdaşlığa izin veren Avrupa ülkelerinden. Evlilik yoluyla Fransız vatandaşlığı almak için bir Fransızla 4 yıl evli kalmak gerekiyor. Uyum süreci kapsamında ise 5 sene Fransa’da yaşamış ve çalışmış olmak gerek. En az 2 yıllık bir üniversite, yüksek lisans veya doktora yapan kişiler içinse bu süre 2 yıla düşüyor. Fransız vatandaşlığı almak için başvuru sırasında Fransa’da oturma izniniz olması gerektiğini unutmayın. Eğer hali hazırda Fransız vatandaşlığınızı aldıysanız, bunu Türkiye Başkonsolosluğuna beyan etmeniz gerekiyor. Ama her şeyden önce bir Schengen Vizesi almanız lazım!
Fransa’da 5 yıl ikamet edip, yaşadıktan sonra Fransa vatandaşlığı veya Fransa’da sürekli oturum izni talebiyle başvuruda bulunabilirsiniz. Bu süre evlilik gibi durumlarda biraz daha kısa olabilir. Fransa’da 5 yıl süreyle uzun süreli oturum izni ve çalışma iznine sahip olanlar Fransa vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler. Fransa vatandaşlığı veya Fransa’da sürekli oturum izni için başvuru da bulunsanız da, her iki seçenek de Fransa’da uzun süreli ikamet etmenize imkan sağlamaktadır.
Fransa’da sürekli oturum-ikamet izni size Fransa’da 10 yıl boyunca yaşama imkanı sunar. 10 yılda bir uzatma veya yenileme işlemi yapılması zorunludur. Bununla birlikte Fransız vatandaşlarının sahip olduğu eğitim alma, çalışma, tıbbi yardım alma gibi birçok yasal hakka sahip olmakla birlikte Fransa’daki seçimlerde oy kullanamazsınız, seçme ve seçilme hakkınız olmaz veya bazı kamu hizmetlerinden yararlanamayabilirsiniz.
Fransa’da sürekli oturum izni talebi yerine Fransa vatandaşlığına geçtiğiniz taktirde Avrupa Birliği vatandaşı olarak kabul edilirsiniz ve Avrupa Birliği üye devletlerinde serbest dolaşım hakkına sahip olursunuz. Kendi uyruğunuzdan tamamen çıkmak yerine çifte vatandaş olabilirsiniz.
Fransa Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Fransa’dan vatandaşlık almak için birkaç seçeneğiniz var ama en kolayları doğum ve evlilik denebilir. Herhangi aracı bir durum olmadan vatandaşlık başvurusu yaparak vatandaşlık alabilirsiniz ki bu ilk yoldur. Ayrıca Fransız vatandaşı ile evlilik, Fransa’da doğum gibi vatandaşlık alma yollarınız da var.
Fransa’da ev almak doğrudan vatandaşlık kazandırmasa da vatandaşlık işlemlerinizde size olumlu anlamda destek olacaktır.
Evlilik Yoluyla Fransa Vatandaşlığı
Fransız vatandaşı olan biriyle evlilik yapmak vatandaşlığa giden yolu açacaktır. Üstelik bu yolla 5 yıl beklemenize de gerek kalmadan, evlilik başladıktan sonra başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yetkililer bir süre evli kalmanızı, evliliğinizin gerçek bir evlilik olduğunu ispat etmenizi isteyecektir. Bir süre gözlem altında olmanız bile mümkün yani tüm bunlara hazırlıklı olmanızda fayda var.
Doğum Yoluyla Fransa Vatandaşlığı
Doğum ile vatandaşlık veren ülkeler arasında Fransa’da yer alıyor. Fransa’da doğum yapmanın avantajları elbette çok fazla. Fransa sınırları içinde dünyaya gelen bebek şart aranmaksızın Fransız vatandaşı olarak kabul edilir.
Anne ya da babası Fransız olan bebekler de aynı şekilde Fransız vatandaşı kabul edilmektedir. Çocuk bu hakkını isterse reşit olduğunda da kullanabilir.
fransa vatandaslık olmak ıstıyorum orada calısmak ıstıyorum alıem bırlıkte en kısa surede oran vatandası olmak aliem ıyı bır hayat vermektır yllarca sırket borsa uzmanlık yaptım lutfen geregın yapılmasın saygılarım sunarım