Romanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Romanya, Orta Avrupa’nın güney doğusunda, Balkan Yarımadası’nın kuzeyinde bulunan bir ülke. Ülke kuzeyde ve kuzeydoğuda Ukrayna, kuzeydoğuda Moldova, kuzeybatıda Macaristan, güneybatıda Sırbistan, güneyde Bulgaristan ile komşudur. Ayrıca ülkenin doğuda Karadeniz’e kıyısı vardır.

Avrupa Birliği üyesi olan ülke birlik ülkeleri içinde 7. büyük yüzölçümü, 9. büyük nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti ve en büyük kenti konumundaki Bükreş, 2,2 milyon nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en büyük 6. kentidir. Erdel bölgesinin büyük kentlerinden Sibiu, 2007 Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir.

Romanya, Avrupa Birliği, Frankofon, Latin Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü gibi uluslararası kuruluşlara üyedir.

Etnik gruplar
%89,5 Rumenler
%6,6 Macarlar
%2,5 Romanlar
%1,4 diğer

Romanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Romanya vatandaşlığı avantajları olan bir vatandaşlıktır çünkü AB ile doğrudan bağlantı kurmanızı sağlamaktadır.

Soy Bağı ile Romanya Vatandaşı Olmak
Soy bağı ile Romanya vatandaşlığı hakkını kazanabilmeniz için; anne, baba veya aile büyüklerinden yalnız birisinin Romanya doğumlu olması yeterlidir. İlgili Kanuna istinaden, Romanya doğumlu olup çeşitli nedenlerle vatandaşlık hakkını kaybeden kişiler ve üçüncü nesile kadar olan çocukları ile torunları yeniden Romanya vatandaşlığını kazanma hakkına sahiptirler.
Vatandaşlık İşlemlerinize başlayabilmemiz için öncelikle aile büyüklerinizin, Romanya’da ki bilgileri ile Türkiye’ye göç ettikten sonra ki soy bilgilerini eşleştirmemiz gerekmektedir.
Dedeniz, anneanneniz, babanız veya annenizin Romanya ile ilgili elinizde bulunan tüm belgelerinin birer örnekleri işlerimizi daha da kolaylaştıracaktır.

Romanya da yaşamak için Romence Dil Şartı Varmıdır ve Giriş Çıkış Yapmak Gereklimi?
Romanya göçmenlerinin ilgili madde üzerinden aldıkları vatandaşlık soybağı ile kazanılan köken vatandaşlığıdır .Örnek olarak annenizin Romanya Köstence doğumlu olduğunu varsayalım .Anneniz bir Romen olarak doğdu Ve ondan da siz dünyaya geldiniz ve sizdende sizin çocuklarınız dünyaya geldi .Tüm bu kuşak Romen kökenli olarak dünyaya geldi ve sonradan Romanya vatandaşlığı alma hakkına sahiptir. Bu kanun maddesinde Romence dil şartı yer almamaktadır. Köken vatandaşı olacak kişilerin Romanyada yaşama ya da giriş çıkış yapma şartı yoktur.

Evlilik Yoluyla Romanya Vatandaşı Olunur mu?
Romanya vatandaşlık başvurusunda bulunmak için tercih edilen yollardan bir diğeri evliliktir. Romanya vatandaşı olan bay, bayan biriyle evlendiğinizde evlilik yoluyla başvuru hakkınız doğmaktadır.
Vatandaşlık başvurusunda bulunmadan önce evlilik süresini doldurmanız gerektiğini unutmamalısınız. Romanya vatandaşı ile evlendiğinizde 3 yıl kesintisiz şekilde evliliğinizi sürdürmeniz gerekmektedir. Bu 3 yıl içinde Romanya sınırları içerisinde olmanız aynı evi paylaşmanız çok önemlidir.
Evlilikte süreyi doldurmanız halinde başvuru süreciniz işleme alınacaktır. Süreyi doldurmamanız halinde başvurunuz henüz başlamadan son bulacaktır.

Oturma İzni Yoluyla Romanya Vatandaşı Olunur mu?
Oturma izni, Romanya’ya turist olarak gelmediyseniz her halükarda lazım olacak bir belgedir. Ülkede size ayrılan turistik süreyi aştıktan sonra daha fazla kalma niyetindeyseniz oturma izni için başvuruda bulunmalısınız.
Oturma izni başvurusunu yapıp belgeyi temin ettikten sonra vatandaşlık için başvuruda bulunmanız istenebilir ancak belli bir süresi vardır. Romanya vatandaşı olabilmek için 5 yıl Romanya sınırları içerisinde yaşamanız gerekmektedir. Vizenizi her yıl tazelemeli oturma izninizi 5 yıla göre almalısınız.
5 yıl dolduktan sonra başvuru yapma hakkınız olduğunu unutmamalısınız. Süre dolmadan başvurular kabul edilmemektedir.

Romanya Vatandaşı Olmanızın Sağladığı Avantajlar:

  • Avrupa Birliği vatandaşı olmak.
  • Avrupa Birliğine üye ülkeler de serbest dolaşım hakkına sahip olmak.
  • Avrupa Birliğine üye ülkeler de ki ücretsiz eğitim hakkından faydalanmak.
  • Avrupa Birliğine üye ülkeler de ki vergi indirimlerden faydalanmak.
  • Avrupa Birliğine üye ülkelerde çalışma hakkı elde etmek.
  • Vatandaşı olduğu ülkede (Romanya) eşine oturum almak.
  • Türkiye’de 24 ay zaman süresince, Avrupa Birliğine üye ülkelerden satın aldığı aracı kullanabilmek.
  • Kendisinden sonra gelen aile bireylerinin de Avrupa Birliği vatandaşı hakkı elde etmesi (vatandaşlığı hakkı kazanan kişiden sonra yeni doğan aile bireyleri Avrupa Birliği vatandaşı oluyor).
  • Avrupa Birliğine üye ülkeler arasında en ucuz maliyet ile vatandaşlık hakkını Romanya vermektedir.
Bu Yazıyı Paylaş:

2 yorumlar

  1. ROMANCA BİLMİYORUM Ve Vatandaşı Hiç olmadım Amma Olmaq istemiyorum çünkü Dilini bilmiyorum Ve Azeri Vatandaşıyım Ama Vize Danışmanı Olarak ışleye Bilirim

  2. Baba.annem romanya ramaşlar doğumlu.rahmetli.romanya vatandaşi olmayi çok istiyorum.lakin nasil bir yol izleyecegimi bilmiyorum.yoksa aksama kadar gider orada yaşarim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir