Patlamış Mısır Nasıl Yapılır?

Patlamış mısır, cin mısır tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesi sonucu elde edilen ve çerez olarak yenen bir yiyecektir.

Besin değeri

Mısır, buğdaygiller ailesinden gelir. Mısırın vatanının Orta ve Güney Amerika’da olduğu tahmin ediliyor. Meksika’da bir mağarada 5000 yıllık mısır ve mısır koçanları bulunmuştur. Zevkle tükettiğimiz ve birçok alanda kullandığımız mısır bitkisi yağ bakımından zengindir. Ayrıca bileşiminde bol miktarda karbonhidrat bulunmasından dolayı enerji verici bir besindir ve de bileşiminde su, mineral, protein, yağ gibi temel besinleri de bulundurur.

Hazırlanması

Mısır taneleri ısıtıldıklarında bileşiminde bulunan su biraz sonra buharlaşmaya başlar, buharlaşan su genleştikten sonra mısır taneleri birbirine sığmaz olur. Bir süre sonra sıcaklığın artmasıyla ve su buharının zorlamasıylada kabuk yarılır. Su buharı da dışarı çıkmaya başlar ve su buharıyla birlikte mısır tanesinin bileşiminde bulunan nişasta, protein gibi diğer besin maddeleri de dışarıya çıkar. Besin maddelerinin dışarı çıkması ile nişasta ve protein beyazlaşmaya başlar. Beyazlaştığı süreyi tamamlatınca patlamış mısır haline döner.

Kültürel önemi

Mısır evlerde ateş üzerinde ve yağ içinde patlatılır. Ticari amaçla patlamış üretmek için ise özel mısır patlatma cihazları kullanılır. İlk mısır patlatma cihazı ABD’nin Şikago kentinde 1885 yılında Charles Cretors tarafından icat edilmiştir. 1912 yılından beri patlamış mısır ABD’de sinema ve spor salonlarının vazgeçilmez çerezi haline gelmiştir.

Tarihi

Patlamış mısır binlerce yıl önce Amerika’nın yerlileri tarafından bulunmuştur. O zamanda patlamış mısırın patlama sesinin ‘kötü tanrının çekirdekten çıkıp kaçması’ şeklinde yorumlanmaktaydı

Büyük Buhran döneminde (1929’da ABD’de başlayan ve 1930’lar boyunca dünyanın büyük bir bölümünde etkili olan ekonomik kriz.) patlamış mısırın poşeti 5-10 cent arasında satılmaktaydı ve böylelikle de popülerleşmekteydi. Diğer ticaret alanları kötüye giderken patlamış mısır sektörü işleri kötüye giden, kıvranan çifçilerin gelir kaynağı haline geldi. II. Dünya Savaşında, şeker bonbon yapımında kullanılan rezerve şekerin azalması patlamış mısırın 3 kat daha fazla tüketilmesine neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde en az 6 bölge (hepsi ABD içerisinde) ‘Dünya’nın patlamış mısır sermayesi’ olarak görülüyor : Valparaiso, Indiana; Van Buren, Indiana; Marion, Ohio; Ridgway, Illinois; Schaller, Iowa; ve Kuzey Loup, Nebraska. Amerika Birleşik Tarım Bakanlığı’na göre (USDA) : Özel, sadece patlamış mısır için darı yani mısır taneciği üretiminin çoğu Nebraska, Indiana ve genişletilen alanda Texas’da yapılıyor .

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir