Çamaşır Kurutma Makinesi Nasıl Yapılır?

Kurutma makinesi, hem ev hem de çamaşırhane gibi yerlerde çamaşır ya da diğer tekstil ürünlerini çamaşır makinesi ile yıkama işleminden hemen sonra kurutabilmek için kullanılmakta olan makinedir. Gerek kurutma makinesi gerek kurutmalı olan çamaşır makinesi, aynı işi görseler bile birbirlerinden oldukça farklı olan makinelerdir. Bununla birlikte bulaşık makinesi ve kuru temizleme makinesi gibi makineler de kendi bünyesinde bir kurutucuya sahiptir.

Birçok kurutma makinesinde, tambur adı verilen davul gibi ve dönmekte olan bir hazne vardır. Çamaşırdaki nemin buharlaşabilmesi için bu haznede yer alan deliklerden sıcak hava çıkar. Hazne, çamaşırlar arasında yer alan boşluğun korunabilmesi için çok yavaş bir şekilde dönüş yapar. Çamaşır kurutma makinesi içerisinde yer alan bu hazne, genelde endüksiyon motoru ile yönetilmekte olan bir bant yardımıyla hareket ettirilir.

Kurutma makinesinde elbiseleri kurutmak, çamaşırın çekmesine, sertleşmesine ya da renginin solmasına sebep olabilir. Bu yüzden ya da bir takım çevresel kaygılar nedeniyle, kurutma işlemi çamaşır ipi ya da askısı daha fazla tercih edilmektedir.

Kurutma Makinesinin Tarihi

1800’lü Yılarlın başında Fransız M.Pochon, kol gücü yardımı ile çalışmakta olan bir kurutma makinesi icadı yaptı. Elektrikli kurutma makinesi icadı ise, 20. Yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Endüstriyel modelist olan Brooks Stevens, 1840’lı yıllarda ilk pencereli ve elektrikli çamaşır kurutma makinesinin üretimini yaptı.

Klasik Kurutma Makinesi

Klasik kurutma makinesi, sürekli bir şekilde ortamda yer alan kuru ve soğuk havayı çekip ısıtarak hazne içine iletir. Nemli ve sıcak havayı da, kuru havaya daha fazla yer açabilmek için genelde dışarıya atar.
Klasik kurutma makinesi modelinde, sıcaklık sirkülasyonu olmaz, bu nedenle çalışma yönteminden fazla verim alınamaz. Bununla beraber, makine tasarımı güvenilir, basit ve ucuzdur.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir