Dalgıç Tüpü Nasıl Çalışır?

Tipik olarak çelik veya alüminyumdan yapılmış bir dalış tüpünün boyutu ve basınç derecesi, sıkıştırılmış gaz kapasitesini belirler.

Yüksek basınçlı dalış tüpleri, nispeten küçük, ancak büyük hacimlerde sıkıştırılmış gaz tutan çok güçlü kaplardır. Hava kaynağınızı yanınızda taşıyabilmek dalışı tanımlayan şeydir. Teknik dalış için normal filtrelenmiş hava veya zenginleştirilmiş hava nitroksu (daha yüksek oksijen ve daha düşük nitrojen içeriği) veya trimix (üç gaz kombinasyonu) ile doldurulmuş olsun, bir tüplü tank en önemli donanım parçalarından biridir.

Dalış tüpleri olmadan ne yapardık?

Eh, büyük ihtimalle ticari dalgıçlar gibi göbek bağıyla yüzey havasıyla dalmamız gerekecek. Dalış tüpleri ilk bakışta basit bir basınçlı kap gibi görünse de, dalış tüpü üretme sürecinin tamamı büyüleyici bir kuvvet ve hassasiyet dengesidir. Tüplü dalış tankları, kullanım ömürleri boyunca en zorlu ortamlardan birinde muazzam basınç, aşınma ve yıpranmaya maruz kalacakları için en yüksek standartta üretilmelidir.

Mevcut haliyle bir dalış tüpü , 20. yüzyılın ortalarında icat edildi ve tarih, Vitkovice silindirlerinin metal borulardan ilk basınçlı silindirleri üretmeye başladığı 1906 yılına kadar uzanıyor.

Dalış tüpleri çok çeşitli boyut ve şekillerde gelir. Dalış tüpleri çelik veya alüminyumdan yapılır ve kaldırma kuvveti ve ağırlık farklılıkları nedeniyle tüplü dalışta farklı uygulamalar için kullanılır.

Çelik ve Alüminyum Dalış Tüpleri

Çelik Dalış Tüpleri

Farklı üretim yöntemleri vardır, ancak çelik dalış silindirleri esas olarak “derin çekme” adı verilen süreçte yapılır. Bu işlem, işlenmiş bir zımba ile forma çekilen yüksek kaliteli bir krom-molibden çelik işlenmemiş parçayı içerir. Çelik dalış tüpleri, alüminyumdan daha güçlü ve daha dayanıklı olarak kabul edilir ve bir çelik tankın üretimi, malzeme israfını en aza indiren alüminyum tanktan daha az hammadde gerektirir.

Çelik dalış tankları daha düşük toplam ağırlığa ve daha iyi yüzdürme özelliklerine sahiptir. Pratikte ne anlama geliyor? Çelik tanklar, bir dalış sırasında negatiften nötr yüzdürmeye geçerek dalgıcın daha tutarlı bir ağırlığa sahip olmasını ve dalışı daha dengeli bitirmesini sağlar. Ayrıca, yüzdürme özelliği kuru giysilerle dalışa yardımcı olduğundan, çelik dalış tankları çoğu dalgıç için favori seçimdir. Çelik dalış tüpleri 232 bar ile 300 bar arasında çalışma basınçlarına sahiptir. 300 bar değerine sahip dalış tüpleri, daha güçlü olmaları için daha kalın duvarlara sahip oldukları için daha ağırdır.

Alüminyum Dalış Tüpleri

Alüminyum dalış tüpleri çoğunlukla “geriye doğru ekstrüzyon” adı verilen bir süreçte yapılır. Bu işlem, iyi bilinen bir silindirik şekil oluşturan bir alüminyum alaşım ve silindirik kalıba metal bir çubuğun sürülmesini içerir. Alüminyum daha yumuşak bir malzemedir; basınçlı gaz içermesi için daha kalın duvarlar gerektirir. Alüminyum dalış tüpleri ayrıca yüzdürme özelliği ile çelik olanlardan farklıdır – dalışın başlangıcında biraz negatif, boş olduklarında ise pozitif olarak yüzme eğilimindedirler. Alüminyum tüplü tanklar Amerika ve Orta Doğu’daki dalış merkezlerinde çok popülerken, Birleşik Krallık’ta çoğunlukla teknik dalış uygulamalarında dekompresyon veya sahne silindirleri olarak kullanılırlar. Bir alüminyum dalış tankının tipik çalışma basıncı 200 – 230 bar arasında değişir.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir