Soy Ağacı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Kapısı altyapısına bir yenisi daha eklendi. Milyonlarca vatandaşın merak ettiği alt-üst soy ağacı öğrenme artık e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yapılan iş birliği sayesinde T.C vatandaşları 1800’lü yıllara kadar alt-üst soy bilgisi sorgulaması yapabilecek, peki Soy Ağacı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Giriş Nasıl Yapılır?

E-devlet sistemine giriş yapmak için e-devlet şifresi gerekmektedir. E-devlet şifresi PTT’den alınmakla birlikte şifresi olmayan vatandaşlar ‘internet bankacılığı’ bilgileri ile de e-devlet sistemine giriş yapabilmektedir.

https://www.turkiye.gov.tr/

Soy Ağacı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Soy ağacını öğrenmek isteyenlerin, e-devlet sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama ekranını açması gerekiyor. Buradaki ekrandan Alt Üst Soy Listesi açılabiliyor. Bu ekrandan ayrıca belge görüntülenmesi de sağlanabiliyor.

https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama

E-devlet üzerinden alt-üst soy sorgulama sisteminin açılması Türkiye için önemli bir dönüm noktasıdır. Bu bilgilere ulaştıktan sonra ailenin köklerini daha eskiye indirmek arşivlerde profesyonel ve uzun soluklu bir araştırma ister

Son yıllarda insanlar kendilerinin nereden geldiklerini, soylarının nereye dayandığını daha fazla merak etmeye başladılar.

Türkiye’de soy tarihi araştırmaları Avrupa’da olduğu gibi gelişmiş değildir.

Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğünün alt-üst soy sorgulama sistemine müracaat ederek dedeleriyle ilgili ilk bilgilere ulaşabilir. Bazı nüfus müdürlüklerindeki kayıtlar 1800’lere kadar inmektedir. Ancak bu her nüfus müdürlüğü için geçerli değildir. Bu yüzden benim soyum eskilere gitmiyor diye vesveseye kapılmamak gerekir.

Aile büyüklerinden ailenin geçmişiyle ilgili bilgilerin toplanması da büyük önem arzetmektedir.
Çünkü ailenin geçmişini bilenler azalmaktadır ve bu bilgiler kayıt altına da alınmamıştır.
Aileden gerekli malumat öğrenildikten ve alt-üst soy sorgulamadan bilgiler alındıktan sonra arşivlere müracaat ederek daha gerilere gidilebilir. Ancak bu profesyonel bir araştırma gerekir. Eski yazı ve arşivlerin sistemini bilmeyenler bu araştırmayı yapamaz.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir