ATV Nasıl Çalışır?
ATV, dört tekerlek üzerinde hareket eden, içten yanmalı motorla güç alan tek ya da çift kişilik, her türlü zeminde yol alabilen bir araçtır. Hobi amacıyla üretildiğinden dolayı, özel eğitim almak gerekmeksizin herkesin kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır.
Bu araçlarda 50-500 cc arasında değişen hacimlerde motorlar kullanılmıştır. Küçük hacimlerde yeterli gücü elde edebilmek için yakıt olarak benzin tercih edilmiştir. Bu değerler arasında 7-35 hp güç üretebilen motor seçenekleri mevcuttur. Dört zamanlı motor ve elektronik yakıt enjeksiyonu performansını arttırmaktadır. Motorlar, genellikle elektronik ateşlemeyle çalışmaktadır. Bazı modeller, elektrikli marş ile çalışırken, bazılarında marş pedalı kullanılmıştır. Her iki motorun bulunduğu modeller de üretilmiştir.
ATVlerde bulunan hava basınçlı lastiklerde et kalınlığı fazla iken, dolgu maddeli lastiklerde dayanıklı malzeme kullanılmıştır. Güç aktarımında “şaft” veya “zincir” tercih edilmiştir. Şaftlı modellerde sarsıntı daha fazla hissedilirken, zincirli modellerde ise kopma riskibulunmaktadır. Arka frenlerde genelde kampana kullanılmıştır ancak ön frenlerde kampana ya da disk fren, modellerde farklılık göstermektedir. Vites olarak, kolay kullanım amacıyla otomatik şanzıman tercih edilmiştir.
ATV araçları sert arazi koşullarında ulaşımı kolaylaştırması amacıyla üretilmiştir ancak günümüzde doğa gezileri ya da eğlence için de kullanılmaktadır. Maceradan hoşlanan kişiler için bu yazıda ATV araçlarının özellikleri ve kullanımı hakkında bilgilerden bahsedilmiştir.
ATV araçlarının özellikleri
Spor ve arazi modeli olmak üzere iki farklı modeli vardır. Arazi için üretilmiş olanlar en ağır arazi şartlarına bile dayanabilecek potansiyeldedir.
ATV araçları bütün arazi koşullarında kullanılmak üzere üretilmiş taşıtlardır. Kar, yağmur, çamur ya da çok diş iniş veya çıkışlarda rahat şekilde yol alması üzerine tasarlanmıştır. Motor hacimleri olarak üç farklı gruba ayrılır ve farklı seviye gruplarında artan güç performansı seçenekleri sunar. Küçük hacimli araç 8-10 beygirken büyük hacimli olanları 70-80 beygir gücüne çıkabilmektedir.
ATV aracı kullanımı
Bu araçları ilk defa kullanacak kişiler, yaklaşık yarım saatlik ATV ve sürüş ile ilgili teorik bilgileri öğrenirler. Daha sonrasında uygulama yapabilecekleri uygun, ayırılmış arazi eğitim parkurunda en az 45 dakika olmak üzere, teorik bilgi pratiğe dökülür.
ATV araçları değişik markalarda değişik özellikler gösterebilirler. Ancak temel olarak değişmeyen birkaç unsur vardır. Araçlarda ön ve arka olmak üzere iki fren bulunur. Gaz pedalı sağ baş parmağın altında bulunur. İleri, geri ve boş olmak üzere üç kademeli vitesi vardır.
Dönüşlerde viraj almak zor bir manevra olarak nitelendirilebilir. ATV kazaları genellikle keskin manevra yapılan, sert viraj alınan noktalarda gerçekleşir. Araç önce iki yan tekerleğinin üstünde dikilerek daha sonra şiddetine göre takla atabilir. Doğru dönüş tekniği için gidonu dönmek istediğiniz yön tarafındaki kolunuzla çekin. Dirseğiniz karın bölgenize geldiğinde bu taraftan daha fazla çekme kuvvet gösteremezsiniz. Daha sert dönüşler için bu noktadan sonra dönmek istediğiniz tarafın zıttındaki kolunuzla da gidonu dönmek istediğiniz tarafa ittirebilirsiniz. Yani temelde bir konulunuz gidonu çekerken diğer kolunuz aynı yönde itme kuvveti uygulamalıdır. Yüksek hıza sahipken manevraların yumuşak yapılması gerekmektedir.
ATV kullanımıyla ilgili öneriler
ATV aracı kullananların çok sık tekrarladığı hataları üç ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan ilki aracı durdurmakta zorluk çekilmesidir ve buna bağlı olarak aracı durdurmak için yanlış yöntemler uygulanmasıdır. Fren için ayak kullanmaya çalışmak ya da gidonu çekmek gibi hatalarla sık karşılaşılır.
Bununla ilgili bir diğer hata ise fren yerine gaza basılmasıdır. Bu sorun genelde özel bir tutuş tekniği ile rahatlıkla çözülebilmektedir.
Kullanıcıların yaşadığı bir diğer sorun ise araca yön vermede zorlanılmasıyla ilgilidir. Kontrolde motora benzeyen ancak tekerlek yapısıyla otomobili andıran bu araçlarda istenmeyen durumların önüne geçmek için bol pratik en iyi çözüm olacaktır.
ATV araçları her türlü arazide kullanılabilecek şekilde üretilmişlerdir ancak üzerlerinde asfalta çıkılmaması gerektiğiyle ilgili uyarı yapışkanları bulunur.
Kontağı Açarak İşe Başlayın
İlk olarak kontak açılarak ATV macerasına başlanır. Motor, çalıştırma düğmesine basılarak çalıştırılır. Motorun ısınması için bir süre beklemek gerekmektedir. Eğer motor ısınmadan harekete geçilirse, motor stop eder. Bu araçlar otomatik ve manuel olarak iki vites sistemli modellerden oluşmaktadır. Otomatik vitesli araçlarda 3 vites seçeneği vardır; ileri, geri ve park.
Manuel vitesli araçlarda ise vites değişimi sol ayağın altındaki pedal aracılığıyla yapılmaktadır. Araç hızlandıkça, vites yükseltilir. Debriyaj freni vites değişiminden önce çekilerek, vites değiştirildikten sonra bırakılır.
Bir cevap yazın