Dövme Makinası Nasıl Çalışır?

Dövme Makinası Nasıl Çalışır?

Patentinin 100 yıl önce alındığına inanılan dövme makinası, zaman içerisinde çok fazla değişiklik görmemiştir. Modern dövme makineleri de atalarıyla aynı prensiplere bağlı olarak çalışırlar. Bir elektrik devresinin açılıp kapanmasıyla çalışan makina, ucunda mürekkebi olan iğneyi aşağı yukarı hareket ettirerek deri altına dakikada 3000 tane olacak hızda delik açmaktadır.

İğne Aşağı Yukarı Nasıl Hareket Eder?

  1. Elektrik akımı, bakır bobinlerin üzerinden ilerler ve iki bobini bir mıknatısa dönüştürür.
  2. Bobinlerin üzerindeki armatür demir çubuk, iğneyle bağlantılıdır. Bobinler manyetize olunca da çubuğu aşağı iter ve iğnenin derinin altına girmesini sağlar.
  3. Metal şerit ve kontak vidası, akımı kontrol eder. Bu ikisi birbirine değdiği zaman elektrik akımı bobinler arasında akar gider. Manyetize bobinler armatür demir çubuğu aşağı ittiğinde akımı durdurur ve bobinler demanyetize olup iğneyi derinin altından çıkarır.

Yapılacak işin tipine göre iğne sayısı da artıyor. Eğer şeklin çerçevesi yapılacaksa soldaki üçlüden birisi, içi doldurulacaksa daha çok iğneli olan sağdaki üçlü tercih ediliyor.

Dövme Mürekkebi Nedir?

Dövme mürekkebi, geçici olarak dezenfekte taşıyıcı solüsyonda duran küçük boya taşıyıcı madde parçacıklarından oluşur. Bu solüsyon da genel olarak etil alkol ya da saflaştırılmış sudur. Mürekkebe renk veren bileşenler genellikle metal tuzu, kurşun, kobalt ve karbon boya taşıyıcılarıdır. Ama Amerikan Dermatoloji Akademisi bu bileşenlere zaman içerisinde plastik bazlı boya maddelerinin de karıştığını bildirmiştir. Dermatolojist Michi Shinohara da bilinmeyen birçok bileşenin deriye temas ettiğinden ve bu durumun komplikasyonlara gebe olduğundan dem vurmuştur. Dövme mürekkebi üretimindeki düzenlemelerin eksikliğinin yarattığı endişeyi Kanada Dermatoloji Birliği de zaman zaman dile getirmektedir.

Mürekkep Deri Altına Nasıl İner?

  1. Derimizin dış katmanı olan Epidermis, dövmemizin üzerinde lamine cam pencere gibi durmaktadır.
  2. Mürekkebin ulaşması gereken hedef Dermis’tir. Burada antikorlar mürekkebi sarmalar ve bulundukları alanda hapseder.
  3. İğne aşağı her indiğinde derinin 1-2 milimetre altına mürekkebi enjekte eder. Mürekkebin boya partikülleri fibroblast hücrelerin içine hapsolur. Bu hücreler de dermis içindeki bağlantılı dokuda yer alır. Vücudumuz dermis içindeki boya maddesi partiküllerini yabancı madde olarak algılar fakat çok büyük oldukları için beyaz kan hücreleri bu partiküllere zarar veremez.
  4. Eğer mürekkep deri altı yağı katmanına ulaşırsa anında dağılır ve bulanıklaşır.
Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir