Dilekçe Nasıl Yazılır?

Dilekçe nasıl yazılır, nelere dikkat edilir örnekleri ile beraber hep birlikte göreceğiz. Dilekçenin hazırlanması, yazılması her ne kadar toplumumuz tarafından hafife alınan bir durum olsada aslında karşımıza çıktığında bizi utandırabilecek bir duruma sokabilir. Bu yüzden dilekçenin nasıl yazıldığını bilmemizde her zaman fayda var.

DİLEKÇE NASIL YAZILIR?

BAŞLIK

Kağıdın en üst kısmından 5 cm kadar aşağıya ve orta kısıma “T.C” sembolü eklenir. Bir alt satıra ise kurumun yasal adı büyük harfle eklenir. Üçüncü alt satırda ise birim adı yazılır.

Kurum isminin sonuna denk gelecek şekilde bir alt satıra kurumun bulunduğu İl/İlçe adı yazılmalıdır.

TARİH

Dilekçeyi yazdığınız tarihi dilekçede belirtmelisiniz. Başlığın sağ tarafına gelecek şekilde dilekçe tarihinizi belirtiniz.

İSTEK VEYA ŞİKAYET

Tarihinizi attıktan sonra istek veya şikayetinizi yazmaya başlayabilirsiniz. İlk satır boşluğunu 1 cm kadar içerde bırakarak yazınız. İstek veya şikayetinizi belirtmeden önce kendinizi kısaca tanıtın. Daha sonra istediğiniz hususa giriş yapabilirsiniz. İstek veya şikayetinizi belirtirken öz bir anlatım şekli tercih edin.

İstek veya şikayetinizi dile getirdikten sonra satır başı yapılır. “Gereğini arz ederim.”, “Gereğini rica ederim.”, “Gereğini bilgilerinize sunarım.” gibi saygı sözcükleri tercih edilir.

Üst makamdan birine yazıyorsanız “Gereğini arz ederim.”, alt makamdan birine yazıyorsanız “Gereğini rica ederim.” şeklinde saygı sözünüzü belirtebilirsiniz.

ADINIZ SOYADINIZ VE İMZANIZ

Saygı sözünüzden hemen sonra sağ tarafa Adınızı ve Soyadınızı yazdıktan sonra imzanızı atınız.

ADRES

Karşı tarafın size ulaşabilmesi için adres bırakmalısınız. Adınız, Soyadınız ve imzanızın bulunduğu yerin sol karşısına adresinizi yazınız.

EK DOSYA

Dilekçeyle birlikte ek belgelerde vermeniz gerekiyorsa sol alt köşeye 1-, 2-, 3- diye sıralayarak belgelerin isimlerini yazarak dilekçede belirtebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Dilekçede tarih nerede olur, nereye atılır?

Sağ üst köşeye, Ad Soyadın hemen üstüne ya da cümlenin bittiği yere yazılabilir.

Dilekçede ad soyad, imza nerede olur?

Saygı sözünün bir alt satının sağ tarafında yer alır.

DİLEKÇE ÖRNEKLERİ

İş Başvurusu Dilekçe Örneği

Okul Dilekçe Örneği

Banka  Dilekçe Örneği

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir