Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?

Arpacık; mikrobik kökenli bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon dıştan gelebileceği gibi direnç düşüklüğü nedeniyle vücudumuzdaki bakterilerin bizi enfekte etmesiylede oluşabilir. Vücudumuzda hücreler kadar bakterilerde bulunur. Kişinin direnç sistemi düşükse bu bakteriler harekete geçer. Örneğin vücut direncimiz düşükse ve aşırı uykusuz kalıyorsak bu bakteriler göze vurarak arpacık çıkmasına neden olabilir. Temiz olmayan ortamlarda arpacık çıkma olasılığı daha yüksektir. Fakat arpacığın asıl nedeni vücut direncimizin düşük olmasıdır. Arpacık genetik değildir ama aile içinde grip ve herhangi bir bağışıklık sistemini düşürücü hastalık olduğunda da bu arpacığa neden olabilir. Sonuçta aile içinde aynı ortamda yaşanır aynı yemekler yenir.

arpacık-neden-çıkar

Arpacığın tedavisi için öncelikle göz hekimine gidilmelidir. Damlalar ve antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçları kendimiz değil, doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Çünkü arpacığında evreleri vardır. Ve ilk evrelerinde doğru tedavi edildiğinde, başka arpacık oluşumu engellenir. Arpacığı olan kişilerde doğru olan kişinin kendi kendine herhangi bir tedavi uygulamamasıdır. Kimi insanlar sarımsak sürerek, çayla tampon arpacığın olduğu bölgeye uygularlar. Bunlar arpacığa kesinlikle iyi gelmemektedir. Tam aksine göze sürülen sarımsak gözde enfeksiyon oluşumuna neden olabilmektedir.

Kimi kişiler ise arpacığın kendi kendine geçmesini beklerler. Fakat dışardan geçmiş görünen arpacık göz kapında yer eder. Bu nedenle, ilaçla tedavi yöntemi ile göz kapağı kıkırdağındaki bezlerin enfeksiyon kapma riskini azaltarak, hastalığın tekrarlanması engellenebilir. Kendi haline bırakılan arpacık sadece göz enfeksiyonlarına değil, vücuttaki dokulara zarar vererek istenmeyen bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bunun için arpacığın tedavisi hangi evredeyse ona göre bir tedaviyle geçmesi beklenmelidir. Geçmeyen arpacıklarda ameliyat uygulanabilirr. Fakat bu arpacığın tekrar çıkmayacağı anlamına gelmemektedir.

Bu Yazıyı Paylaş: